ABIS
Verksamhetsberättelse för år 2018
Verksamhetsåret 2018 har även detta år präglats av medlemmarnas stora intresse för föreningens aktiviteter.
Styrelse
Owe Eriksson Ordförande Ullabrithe Sallert Ledamot
Martin Viklund Kassör Alf Lindén Ledamot
Margareta Lundmark Sekreterare
Revisorer
Ragnvald Jonsson, ordinarie, och Norbert Krauland, suppleant
Medlemsavgiften har varit 150 kronor.
Verksamhetsbidraget från Boliden har varit 40 000 kronor.
Medlemsantalet 2018-12-31 var 108.
Under året har ABIS haft sju välbesökta månadsträffar med föredragningar och underhållning, en middag på Medlefors, en resa till Laver och Boden samt ett julbord på Arken. Partner har varit inbjuden till samtliga träffar. Årsmöte den 13 februari hölls på Koppargården på Rönnskär.
Övriga aktiviteter
Bowling varje tisdag förmiddag med ca 12 bowlare varje gång.
Månadsträffar
11 januari (35 personer)
Alf Marklund, ordförande i Skellefteå Kraft och Skellefteå Kraft Elnät. Arbetade på Rönnskär 1968-1980, aktiv fackligt inom Metall, även suppleant i Bolidens styrelse. Är stolt över att ha jobbat i Boliden. Det är ju tack vare Boliden som Skellefteå ser ut som det gör idag. En kuriositet: Boliden startade en batterifabrik omkring år 1948. Alf skolade om sig, jobbade sedan bl a åt ABF. Blev verksamhetschef för SISU, Riksidrottsförbundets organisations- och utbildningsverksamhet, och pensionerades därifrån för 3 år sedan.
.
Skellefteå Krafts verksamhet domineras av storskalig vattenkraft. Efter 1999 har man satsat en del på vindkraftverk.
Alternativ för framtida elproduktion är solceller och batterier. Batterier kommer att få stor betydelse för lagring av det som kommer ut av sol och vind. Tyskland har kommit långt. Etablering av en batterifabrik i Sverige började diskuteras. Kandidater för Northvolt var Västerås och Skellefteå. Beslöts att en provlina skulle placeras i Västerås för att visa tekniken och sedan en produktionslinje i Skellefteå. Fram till 2024 planerar man för 4 fabriker på en yta av 200 ha (4 x Rönnskärs storlek) i Skellefteå. Fabriken kommer att bli Skellefteå Krafts största kund. Ca 2 500 personer beräknas anställas, 2-300 ingenjörer.
En anledning till att man valde Skellefteå kan vara att vi har en stabil kommun som äger vattenkraft, flygplats och hamn.
2
13 februari (50 personer)
Årsmötet hölls på Koppargården på Rönnskär. Efter årsmötet informerade platschefen Monica Quinteiro och kommunikationschef Ann Lundholm om Boliden-aktuella frågor. Därefter följde lunch och rundtur på verket.
7 mars (45 personer)
Gilbert Nyström, f d företagsläkare i Boliden, berättade anekdoter från sina ca 10 år inom företaget. Fortfarande har han en väldig sympati för Boliden och är stolt över att ha jobbat för Boliden med mycket goda medarbetare. Gilbert är med sina 72 år fortfarande aktiv som läkare, nu fyra dagar i veckan i Norsjö.
Boliden-andan anser Gilbert är: Ansvar, engagemang, envishet och lojalitet. En läkares uppgift är att bota, lindra och trösta, och detta fungerar också inom Boliden. Både sorg, vardag och glädje har funnits under hans tid.
4 april (30 personer)
Bosse Furman, journalist, nu pensionär, berättade om sin karriär inom tidningsvärlden. Som 17-åring kom han till Piteåtidningen, blev sedan värvad till Norran och jobbade där på sportavdelningen och blev så småningom sportchef. Så småningom övergick han till den allmänna redaktionen. Fortfarande får han uppdrag, gör intervjuer och resereportage.
Bosse har spelat fotboll i flera lag, bl a Sunnanå och Morön. Nu spelar han ibland i Ålund, division 5, där han är ”äldst och sämst”.
2 maj (25 personer)
TV-profilen Torsten Åhlander berättade minnen ur sitt journalistliv med tidningar, radio och TV. Han föddes1929 i en liten by i Jämtland, äldst av fem syskon. Torstens familj flyttade så småningom och han tog realexamen.
Han började på Östersundsposten som ”radskrivare och sedan volontär. Därefter följde militärutbildning för att ta studentexamen. Återvände så till Östersundsposten.
1957 följde en tjänst i 3:e FN-bataljonen i Ghasa. Där träffade han Sven Jerring som gjorde reportage för radion. Torsten blev assistent åt honom. Julen 1957 var Dag Hammarskjöld på besök. På juldagen ordnades julotta och där fick Torsten ett minnesvärt samtal med honom.
1959 startades regionala nyheter i radio i Norrbotten, Norrbottenskvarten, och Torsten jobbade där som frilans. Fick så jobb på Aktuellt. 14-15 personer arbetade där, och man sände 5 gånger i veckan..
Under Kongokrisen på 60-talet arbetade Torsten 4 veckor i Kongo.
1963 startades en fast TV-redaktion i Luleå, den första i landsorten. Torsten flyttade dit och arbetade med bl a Eric Forsgren och Per-Åke Blidegård. En allvarlig olycka hände under dessa år: Fotografen Per-Åke Blidegård omkom då han fick en björkstam i huvudet under filmning av en skogsmaskin i arbete.
Samen Andreas Labba i Kaitum har skrivit en bok om samernas liv. Han gjorde flera turer som privat färdledare åt Dag Hammarskjöld. I Kaitum finns ett Hammarskjöld-kapell, vilket är Andreas Labbas förtjänst. Torsten flög till Kaitum och gjorde en intervju med Andreas Labba.En intervju gjorde han också med bröderna Ville (turistguide) och Sigge (jägare) Länta i Aktse.
3
Sedan 1963 har Torsten haft mycket samarbete med Newen Wiklund. Ett reportage gjordes de då man följde Polcirkeln från Atlantkusten till Ryssland per flyg (Torsten har flygcertifikat).
Torsten har varit med om mycket och fått träffa fantastiska människor. Många gånger är det tillfälligheter som styrt livet.
Torsten avslutade med att berätta om ett möte med en människa som han aldrig glömmer, Hilma Nilsson i Luleå som skulle fylla 100 år (Gunilla Viklunds farmor). Han gjorde en intervju som blev ett TV-program, ”I lördags fyllde Hilma 100 år”. Hilma berättade med exakthet allt som hon varit med om.
Torstens åsikt: Alla människor har något att berätta bara de har någon som lyssnar.
23 maj (48 personer)
Årets majresa gick norrut. Första stopp blev Laver, där Boliden bedrev gruvverksamhet 1936-1946. Husgrunder finns kvar och informationstavlor om hur området sett ut.
Resan gick vidare till Boden med lunch på hotell Bodensia. Sedan snirklade bussen sig upp till Rödbergsfortet högt över Boden, ett fort insprängt i berget för Övre Norrlands försvar. Med två kunniga guider (f d militärer) följde en vandring genom fortet som anlades i början av 1900-talet. Den sista salvan sköts från fortet den 31 december 1997.
På hemvägen stannade bussen till i Gammelstad i Luleå för en kaffepaus.
5 september (ca 30 personer)
Till höstens första träff efter den varma sommaren återsågs vi till en god lunch på Verandan med mycket diskussioner.
3 oktober (32 personer)
Katarina Lundström från Överförmyndarenheten gav oss god information om vad som menas med ”god man” m m.
Förvaltarskap behövs när man inte alls har kontroll över sin vardag eller har någon i sin närhet som hjälp. Överförmyndarenheten är tillsynsmyndighet.Uppdrag som god man innebär att bevaka rättigheter, förvalta egendom och sörja för personens hem. En god man är ”beställare” och inte ”utförare”. Godmanskap bygger på frivillighet.
I Skellefteå får en god man inte har mer än 15 uppdrag. I kommunen finns mellan 900 och 1000 gode män eller förvaltare.
Nytt alternativ: ”Man har tillhörighet”, vilket innebär kan man kan sköta löpande vardagsärenden men inte ta ut pengar eller föra över pengar till eget konto.
Det vanligaste alternativet är att lämna fullmakt till barn eller barnbarn för att sköta ekonomin. Viktigt är också att ordna fullmakt på apoteket. God man kan inte hämta ut mediciner.
I en ”Framtidsfullmakt” kan man skriva vem som skall göra vad i framtiden när man inte klarar av det själv. Rekommendation är att ta hjälp av en jurist. Lika viktigt som ett testamente (med två vittnen). Fullmakten registreras inte, du har själv originalet. Om man har en framtidsfullmakt behövs inte god man eller förvaltare.
4
7 november (35 personer)
Stadsarkitekt Enar Nordvik berättade om Skellefteås historia och stadens omdaning framöver. Skellefteå fick ju stadsrättigheter 1845, och 1905 fick man en ny stadsplan. När 100-årsjubileet firades 1945 med bl a jubileumsutställning var det goda tider för Skellefteå.
Blomstrande företag finns ju i Skellefteå med gruvindustri, mekanisk industri och datateknik. Utvecklingen stod ganska stilla omkring 1994-1996. Nu är det ett annat förhållande med nya byggherrar som vill bygga bostäder. Start av batterifabriken kan föra med sig lokal högkonjunktur. Skellefteå har världens bästa träteknikkutbildning. Att bygga i trä är nu mycket viktigt.
Projekt framöver: Nya Floraskolan, kulturhuset, resecentrum, ny bro från Karlgård till vattenverket, fler hus vid Erikslid, bostäder vid Balders gamla gymnastiksal, fler villor vid Falkträsket. Planer finns också för ett parkeringshus mellan Södra järnvägsgatan och järnvägen
Utveckling i staden sker med respekt för det vi har, båda riva och bevara.
12 december (77 personer)
Vid ett som vanligt välsmakande julbord på Arken med god stämning avslutades ABIS-året 2018.
Skellefteå i januari 2019
………………………………….. …………………………………….
Owe Eriksson Martin Viklund
………………………………… …………………………………….
Margareta Lundmark Ullabrithe Sallert
………………………………….
Alf Lindén
Bilaga: Information vid årsmötet 2018
Information vid årsmötet 2018
Monica Quinteiro, platschef på Rönnskär sedan några månader, informerade tillsammans med Ann Lundholm, kommunikationschef, om aktuella Rönnskärs-frågor. Monica kommer från olika befattningar inom LKAB under 22 år, senast som platschef i Svappavaara.
Säkerhet kommer främst för Boliden med särskilda krav eftersom man handskas med kemikalier. Om brandlarm tjuter ska samling göras vid speciella gröna skyltar. Vid gaslarm stannar man inne och stänger ventilation.
I mobiltelefonen ska man kunna få en snabb överblick över hur processerna går. Mer av råmaterialen blir produkter genom rening av slaggprodukter, t ex järnsand.
Monica vill förändra organisationen på Rönnskär. Anser att det finns för många chefer och för lite folk som jobbar med utvecklingsfrågor.
Arica-fallet i Chile: 800 privatpersoner har stämt Boliden på 90 mkr. I tingsrätten i Skellefteå inleddes målet i 2017. Dom skall komma den 8 mars.
Rönnskärs underjordsförvar: Man är nu nere på ca 300 meters djup, har gjort en 3 km lång ramp. Nu ska man börja med bergrummen. Planen är att förvaret ska tas i drift 2019-2020. Material med mer än 0,1 % kvicksilver ska ner i förvaret. Alla arseniksilos ska tömmas.
Förbättringar har gjorts på Rönnskär senaste åren: Från 1963 till 2018 har ca 3 miljarder kronor satsat i miljöförbättrande åtgärder, och de närmaste åren kommer ca 1 miljard kronor att satsas. Underjordsförvaret kommer att kosta ca 600 Mkr, ett förvar som kommer att vara bra inte bara för Rönnskär, även för andra. Avfallet som ska ner i detta förvar ligger nu lagrat på flera ställen på Rönnskär. All mellanlager ska in i underjords-förvaret.
Många miljöförbättrande åtgärder:
Diffust utsläpp av kadmium är åtgärdat.
Förbättring av diffus damning vid mottagning av elektronikskrot har gjorts. Kvicksilverutsläpp till vatten är det lägsta någonsin.
Ett nytt reningsverk byggs som ska rena vatten som uppkommer vid rening av järnsand.
Minskning av zink till vatten.
Ett filter i fumingugnen har bytts.
Minskning av dioxin.
Byte av filter på flashugnen med hjälp av en jättekran.
Ett filter på blykaldoverket ska bytas som ska ge mindre utsläpp och bättre miljö inomhus.
Två absorptionstorn och ett blandningstorn ska bytas på svavelsyraverket.
Ca 900 000 ton järnsand (granulerad slagg vid kopparframställningen) ligger nu i lager. Kommunen har infört nya regler för hur järnsanden får användas. Kankbergsgruvan skulle kunna använda järnsanden som fyllning i gruvan. Klassas nu som icke farligt avfall, innehåller järn och kisel, blyhalten får inte överstiga 0,03 %. Järnsanden är klassificerad som ballastmaterial. Den är nu en produkt, och en beskrivning finns hur den ska användas.
Man har en plan över utbyggnad av Rönnskärs verksområde österut, Man planerar att använda gråbergsmassor från underjordsförvaret till att bygga en vall och sedan fylla med järnsand.
På Rönnskär finns 890 anställda idag. Man har nu nio avdelningschefer i produktionen, tre planeras bli kvar och övriga flyttas över till utveckling. Av alla anställda är 17 % kvinnor, de allra flesta på laboratoriet. Målet är minst 25 % kvinnor. Kvinnor finns på alla ledningsnivåer. Linn Andersson blir Rönnskärs första kvinnliga produktionschef.
Man har påbörjat arbetet med en bok om Bolidens smältverk (Rönnskär + de övriga). Roger Sundqvist med hjälp av Olle Lundqvist har börjat arbetet.