Historik - ABIS 25 år av Gösta Jonsson

HISTORIK – ABIS 25 ÅR

Gösta Jonssons översikt vid middag på Medlefors 2012-10-19.Kompletterad mars 2022 av

Owe Eriksson.  Kompletteringarna är med kursiv stil.

Jag har fått i uppdrag att tala något om vad som hänt under de 25 ABIS-åren, och jag vill börja från början. När vi firade 10-årsjubileum höll Sture Ivarsson en historik över de första tio åren.  Jag vill nu citera inledningen av denna:

 

” 1986/1987 var två år när Boliden på allvar började se över sin organisation vad avser dess bemanning. Många av oss tillhörde den grupp anställda i Boliden Mineral som fick sluta sin anställning 1987-10-01. Vi som berördes var i åldern 58,3 – 64 år. Om jag minns rätt var vi ca 50 i Boliden som berördes av förtida avgång den gången. Jag vet också att många såg dystert på den närmaste framtiden medan andra var mer positiva, då man genom den förtida avgången skulle få tillbaka en del av sitt liv – många hade ju jobbat 40-50 år.

 

Under uppsägningstiden började vi på kontoret i Boliden prata om att kunna träffas efter avgången, dels för att bibehålla kontakten med varandra men även för att gemensamt kunna följa utvecklingen av verksamheten hos vår f d arbetsgivare. Vi enades om att en gång i månaden träffas i Skellefteå. Vi var då 10-20 personer som sågs första onsdagen i varje månad. I början av 1988 började vi tala om att formalisera träffarna genom att bilda en förening.”

 

Vid bildandet av föreningen ”Avgångna BOLIDARE i Skellefteå” (ABIS) hölls den 6 april 1988 ett möte i Skellefteå med 17 personer närvarande: Stig Bergman, Karl-Johan Boström, Stig Brandt, Åke Cedertun, Henning Eriksson, Inez Gunneriusson, Inga-Lisa Hedman, Sture Ivarsson, Signar Johansson, Sven Johansson, Sixten Jonsson, Alf Karlsson, Martin Lundgren, Åke Nordqvist, Tore Sundberg, Arne Vikdahl och Göte Wallin. En styrelse utsågs: Sture Ivarsson, Signar Johansson, Tore Sundberg och Sven Johansson. Revisorer: Göte Olofsson och Iris Gunneriusson.

 

Medlemsantalet har ökat från ca 40 till 170 efter 10 år, idag ca 150. Efter 33,5 år är vi cirka 110 medlemmar.

Ordförande har under åren varit: Från 1988 Sture Ivarsson, 1999 Sven-Erik Knutsson, 2003 Gösta Jonsson och 2012 Sören Johansson, 2013 Martin Viklund, 2016 Owe Eriksson.

Medlemmar på den första medlemsförteckningen 1989-03-31 och som fortfarande är medlemmar: Sture Ivarsson, Sven Johansson, Alf Karlsson, Sven-Erik Knutsson samt Ella och Göte Olofsson. Av dessa medlemmar är det bara Ella Olofsson som lever 2022.

Under de första ABIS-åren gjordes flera utlandsresor (till Österrike, Wien/Prag/Berlin, London och Finland) samt teaterresor till Stockholm och Åbo. Under senare år har det inte blivit några långresor utan i stället resor runt om i Norr- och Västerbotten. 

 

Ett exempel på utflykt: Vi hade länge försökt att få besöka länsresidenset i Umeå men inte lyckats få detta till stånd. När jag av en händelse på torget i Skellefteå mötte landshövding Lorentz Andersson ställde han sig positiv till ett besök och jag fick ett namn att kontakta i Umeå.  Vi fick så småningom en tid och fick göra ett fantastiskt besök på residenset, där vi blev väl mottagna av landshövdingen med fru och bjöds på kaffe. Anita Andersson är från Boliden och träffade många bekanta.

 

En annan resa på senare år gick till Aitik m m i fantastiskt soligt väder, en mycket intressant och trevlig resa.

 

Vid våra onsdagsträffar har vi haft föreläsare bl a om hälsa och kost, ekonomi, trafik, litteratur, kulturhistoria m m samt musik- och sångaftnar med Outotec-kören, Frälsningsarmen och andra grupper.

 

En minnesvärd föreläsning stod Maud Webster för. Hon är uppväxt i Boliden, är arkeolog, översättare, författare och lärare i italienska. Vi fick veta mycket intressant om ”Vattnet i Rom”.

 

Övriga aktiviteter under åren med ABIS har varit bowling och golf. I oktoberhar vi haft höstfest, mest på Medlefors folkhögskola och julbord, oftast på (Nya) Arken.

 

 

Under alla år har ABIS haft god sponsring av Boliden och även av Outotec. Dessutom har vi alltid blivit väl mottagna av Boliden vid våra årsmöten med information, kaffe och lunch.

 

Jag vill nu uttrycka ett tack till styrelsen för allt arbete ni lägger ner för oss och önska er lycka till i fortsättningen. Vill också göra mig till tolk för oss samtliga här i kväll och tacka styrelsen för en fin kväll som ni ordnat för oss.

Gösta Jonsson

 

.

Under senare år har det blivit dagsresor inom Norr- och Västerbotten, utom för de två första exemplen nertill. Exempel på resor med Bolidenanknytning:

- Garpenberg. På genomresa inför teaterbesök i Stockholm.

- Aitik två gånger.

- Inte Grönland och gruvan Marmorilliq, men väl hos den tidigare chefen där, Gösta Lindgren. Då i hans hem utanför Kristineberg vid ett besök på gruvområdet där.

- Borrkärnsarkivet i Malå-

- Hotell Källan Spa i Åmliden som fick Bolidenstöttning vid uruppförandet ( en kompensation för neddragningar inom Kristinebergsområdet.)

- Bäckerudden vid gruvundersökningen i Mensträsk och ändstationen för turistlinbanan. Där fick vi information om turistverksamheten, såväl som för de ursprungliga linbanebyggnationerna för malm- och sligtransporter mellan Kristineberg och Boliden.

- Laver. En nedlagd gruva med möjlighet för återuppväckande med storskalig gruvverksamhet. 

Dessutom har vi tagit del av några av våra medlemmars sakkunskap i böckerna om

"Malmletarna", "Gruvorna" och "Förädlarna".

Vi har haft uppehåll i ABIS verksamheter under Coronapandemin från mars 2020 till troligen september 2022.

Owe Eriksson 

 

Dela den här sidan